Hírek

Orvosi tájékoztató

Országos Házi Gyermekorvosi Kollegiális Szakmai Vezetői Hálózat

Tünetek, amelyek észlelése esetén a gyermek közösségben nem

tartózkodhat

A következő tünetek észlelése esetén a gyerek nem mehet gyerekközösségbe:

o láz

o köhögés

o nehézlégzés

o torokfájás

o hányás

o hasmenés

o sárgaság

o bőrkiütés (kivéve a krónikus nem fertőző bőrbetegséget)

o egyéb súlyosabb bőrelváltozás, bőrgennyedés

o váladékozó szembetegség

o gennyes fül-és orrfolyás

o hirtelen kezdetű szaglásvesztés, ízérzés hiánya, vagy ízérzés zavara

o tetü-és rüh jelenléte

Ezen tünetek bármelyikének észlelése esetén a szülő gyermekközösségbe nem viheti a gyermeket. Amennyiben ezek a tünetek a bölcsődében/óvodában/iskolában jelentkeznek a gyermek a közösségből otthonába küldendő.

Az egészségügyi törvény 1997.évi CLIV törvény az egészségügyről 62. § (1) alapján ha a szülő gyermekén fertőző betegség tüneteit észleli, orvoshoz kell forduljon.

A szülőnek a házi gyermekorvossal /háziorvossal fel kell vennie a kapcsolatot.

A COVID járvány elleni védekezés kapcsán különösen fontos, hogy a szülő a rendelőben való személyes megjelenés előtt telefonon egyeztessen házi gyermekorvosával /háziorvosával.

Készült a 12/1991. (V. 18.) NM rendelet és a COVID -19 fertőzésre vonatkozó NNK eljárásrend alapján

Összeállították a Házi Gyermekorvosi Kollegiális Szakmai Vezetői Hálózat tagjai.

2020.08.31.

Dr. Muzsay Géza

Országos Kollegiális Házi Gyermekorvosi Szakmai Vezető

Tájékoztatás az iskolai járványmegelőző intézkedésekről

Tisztelt Szülők!

  • Intézményünket kizárólag egészséges, tüneteket nem mutató tanuló látogathatja.
  • A szülő köteles az iskolát értesíteni, ha a gyermeknél vagy a családban koronavírus-gyanú vagy igazolt fertőzés van.
  • Ha a pedagógus tünetet észlel, azonnal közli a szülővel, akinek értesítés után haza kell vinnie gyermekét, akit az iskola addig elkülönít a betegszobában.
  • A gyermek az iskolába kizárólag orvosi igazolással térhet vissza.
  • Annak a tanulónak a hiányzását, aki a vírusfertőzés szempontjából veszélyeztetett csoportba tartozik tartós betegsége (pl.: szív- és érrendszeri megbetegedések, cukorbetegség, légzőszervi megbetegedések, rosszindulatú daganatos megbetegedések, máj- és vesebetegségek) vagy például immunszupprimált állapota miatt, erről orvosi igazolással rendelkezik, és ezt bemutatja, esetleges hiányzását igazolt hiányzásnak kell tekinteni.
  • Igazolt hiányzásnak tekinthető továbbá, ha a tanuló hatósági karanténba kerül a részére előírt karantén időszakára. – Ezen időszakban a tanuló az otthona elhagyása nélkül, a pedagógussal egyeztetett kapcsolattartási és számonkérési forma mellett vesz részt az oktatásban.
  • A tanuló távolmaradásával kapcsolatos valamennyi szabály a nevelési-oktatási intézmények működéséről és a köznevelési intézmények névhasználatáról szóló 20/2012. (VIII: 31.) EMMI rendeletben foglaltak szerint érvényes, azok betartása szerint szükséges eljárni. Vagyis: ha a tanuló távolmaradását nem igazolják, a mulasztás igazolatlan. Igazolatlan mulasztásokat jeleznünk kell a rendeletben megadott szervek, hatóságok felé!
  • A koronavírus-járvány terjedésének megelőzése érdekében a felső tagozatos diákok számára – a tanítási órán, saját osztályteremben történő tartózkodás kivételével – az intézmény egyéb helyiségeiben, az épület közösségi tereiben kötelező a maszk viselése. Javasoljuk, hogy a Kedves Szülők két maszkot tegyenek gyermekük táskájába, melynek meglétét minden reggel ellenőrizni tanácsos.
  • Az úszásoktatás a tanév első félévében szünetel, legkorábban a második félévtől kerül rá sor.
1-20   21-40   41-60   61-80

Pályázatok

Okosan a pénzzel!